Je vraagt je af hoe je vissen fileert? Het fileren van vis is een kunst die door veel mensen wordt gewaardeerd, maar die niet door iedereen wordt beheerst. Om te beginnen vertellen wij in deze post hoe je een ronde vis fileert.

Zorg als eerste voor een goede fileerbak

Leg je ronde vis met de kop naar je toe op een snijplank of op een van onze speciale fileerbakken. Fileerbakken zijn niet bij iedereen bekend. Fileerbakken ook wel haringbakken of haringsnijbakken genoemd, zijn eigenlijk onmisbaar als je fijn je vis wilt fileren. De bakken zijn namelijk essentieel om vis te fileren en afval op te vangen. Het is belangrijk dat de fileerbakken en fileerplakken HACCP proof zijn, wat betekent dat de bakken aan de HACCP-normen (Hazard Analysis and Critical Control Points) voldoen en daarmee geschikt zijn voor gebruik in de voedselverwerking. De fileerplanken die je op Vuur en Frituur vindt, zijn gemaakt van High Density PolyEthyleen (HDPE), een sterk en duurzaam kunststof dat nauwelijks bacteriën opneemt en geschikt is voor het snijden van voedsel. De fileerbakken zelf zijn gemaakt van HDPE of RVS (roestvrij staal). RVS is een ander duurzaam materiaal dat geschikt is voor gebruik in de voedselverwerking.

Een flexibele fileermes is ook een musthave

Zorg naast een goede fileerbak ook voor een scherp fileermes dat aan twee kanten snijdt. Bij het fileren van de vis maak je onderscheid tussen ronde en platte vissen. Platvissen zijn een grotere uitdaging. Dit komt omdat deze vissen meestal zo plat zijn en je daardoor dicht op het bot moet snijden. Wanneer je dit goed doet, kun je 4 filets uit een platvis snijden. Een ronde vis bevat meer visvlees. Bij de ronde vis eindig je over het algemeen met 2 lekkere filets.

De verschillende stappen om je ronde vis te fileren

Het fileren van je ronde vis bestaat uit 10 stappen. We leggen je stap voor stap uit hoe je de vis fileert.

Schoonmaken van de vis is de eerste stap

Vis maak je schoon onder stromend water. Nadat je de vis onder het stromend water vandaan haalt, dep je de vis goed af.

Stap 2: Begin met snijden achter de kieuw

Nadat je de vis goed hebt afgedept, leg de vis op je fileerbak. Daarna begin je met snijden net achter de kieuwen van de vis.

De derde stap is het snijden in de rug van de ronde vis

Als je in de rug van de vis wilt snijden, houd je de vis goed bij de kop vast. Daarna maak je een inkeping aan een kant van de rugvin langs de huid aan de voorkant van de vis.

Vierde stap: Snij richting de staart

Steek met je mespunt van je fileermes en begin langs de graten naar de staart toe te snijden. De ruggengraat kan je gebruiken de om je flexibele fileermes te begeleiden.

Vijfde stap: Snij richting de staart

Steek het puntje van je fileermes erin en begin langs de graten naar de kop toe te snijden.

Los snijden

We zijn op de helft. De zesde stap: Til de gefileerde viszijde op en snij wat nog vast zit rustig los.

Omdraaien en herhalen

Draai de platvis om en herhaal de stappen die we net hebben gedaan.

Graatjes verwijderen

Door een 'v' met je fileermes in je vis te snijden kan je eenvoudig de graatjes verwijderen. Snij de 'v' en verwijder hetgeen uitgesneden. Overtollige graatjes met pincet of mesje verwijderen.

Huid verwijderen

Als laatste stap verwijder je de huid van de vis. Voor het verwijderen van de huid draai je de vis filet met de staart naar je toe en de huidkant naar beneden. Pak de staart daarnaast vast en steek een plat (keuken)mes tussen het vlees en de huid. Snijd dan in een zagende beweging van de staart naar de kop, terwijl je de huid strak houdt.